Prve sportske igre naziva “Igre s granicama” ili popularno “Migranta s ramena” održane su na graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske protekle sedmice. Ove igre imaju za cilj omogućiti graničarima BiH i susjedne Hrvatske da se zabave, ali ujedno i da testiraju svoje sposobnosti zaustavljanja i vraćanja migranata s jedne granice na drugu.

“Super nam je što imamo priliku da vježbamo hvatanje migranata i njihovo prebacivanje s jedne na drugu obalu što bi se reklo. Znate, mi na Akademiji generalno imamo jako malo praktične nastave i, u suštini jako malo prilika da se baš u realnim situacijama okušamo u samom tretiranju pojedinaca koji pokušavaju da migriraju na pravi način, a siguran sam da je ista ili bar slična situacija kod susjeda. Ove igre su organizovane u nekoliko kategorija, nešto kao igre bez granica koje smo igrali kao mali samo s granicama, neke od kategorija su prebaci migranta što dalje, bacanje migranta u dalj i naša omiljena, zaustavi Hrvata u prebacivanju migranta nazad u BiH. Izrazito smo zahvalni što su nam naše vlade i političari uspjeli ovo omogućiti. Valjda napokon vide koliki je tačno značaj povezivanja naših graničnih policija i ulaganja u nas” – izjavio je za naš portal jedan od učesnika ovih sportskih igara Amir Bacač.

Zbog jako velikog uspjeha koji je postignut prilikom organizacije prvih sportskih igara ovog tipa, predstavnici Vlasti planiraju da organizuju nova izdanja i na drugim graničnim prelazima Bosne i Hercegovine.