Legenda o nadmetanju u muškosti za roštiljem seže sve do vremena kada su na našoj planeti živjeli dinosauri. Istraživanja arheologa, paleontologa i dinosaureologa pokazala su da su neki od najpoznatijih roštiljskih alata također nastali u ovome dobu, i to baš za praznik rada, Prvi Maj.

Prvi maj 200 miliona godina prije Nove Ere, Tiranosaurus Rex, prapovijesni dinosaur mesožder s porodicom je otišao na obližnje izletište na tadašnjem Pangea superkontinentu. Zbog karakteristično kratkih gornjih ekstremiteta, T-Rex nije bio u mogućnosti okretati ćevape na roštilju kao što su to mogli raditi drugi dinosauri s većim gornjim ekstremitetima. Nadmetanje u muškosti za roštiljem za T-rexa je bila nepoznanica i nedostižan zadatak, tako da je T-Rex u nedostatku fizičkih predispozicija za pokazivanje muškosti i roštiljske spretnosti u pomoć uskočila inteligencija.

Od dva kratka drveta i malo gume, ovaj dinosaur sastavio je alatku koja neodoljivo podsjeća na današnje mašice ili hvataljke za roštilj. Preteča najpoznatijeg i omiljenog roštiljskog alata svih gurmana i roštiljdžija u suštini je bila nadomjestak za ruke dinosaura s najmanjim rukama.

U to ima, širom svijeta slavi se Prvi Maj, kao počast prvom profesionalnom roštiljdžiji T-Rexu Rusmiru Hodžiću i njegovoj porodici koja je bila nevjerovatna podrška u ostvarivanju ovog poduhvata.