U nekoliko općina u Kantonu Sarajevo pokrenute su akcije u parkovima i izletištima, kako bi stanovnicima glavnog grada boravak na otvorenom bio lakši i relaksiraniji.
Sve češće možemo naići na solarne panele i solarne klupe s Wi-Fi mrežom, zatim biblioteke na otvorenom, po uzoru na velike evropske gradove. Park je idealno mjesto za sve ljubitelje knjige koji žele napraviti predah i okruženi zelenilom pročitati neko korisno ili relaksirajuće štivo.

U skladu s pokrenutim akcijama i Općina Novi Grad je došla na red. U naselju Alipašino polje postavljeni su javni sandučići s arsenalom oružja. Cilj ove akcije je, kaže načelnik Semir Efendić, omogućiti stanovnicima ili slučajnim prolaznicima siguran boravak i pravo na samoodbranu.

“Krećemo od prioritetnih naselja, pokrili smo Alipašino s 10 sandučića s različitim tipovima oružja, od čakije do tetejca. Za dame smo obezbijedili sprej, kišobran i papirić s brojem policije. Akcija se nastavlja, do kraja godine pokrivamo Švrakino i Aneks, a potom Vojničko i Dobrinju. Nadam se da će se u naselju Alipašino polje osjetiti zaista jedan duh mira i suživota svih naših građana, bez obzira kojoj vjerskoj, nacionalnoj, navijačkoj ili mafijaškoj skupini pripadali”, rekao je prilikom svečanog otvaranja sandučića načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

Akcija je naišla na odobravanje građana. Saznajemo da su četiri sandučića već ispražnjena, dok za dva kompletna sandučića policija traga, od trenutka postavljanja gubi im se svaki trag.