Neformalna grupa vozača iz Sarajeva, koja se noću bavi utrkama na glavnoj i najvećoj sarajevskoj prometnici lobira za izmjenu saobraćajnih zakona. Vozači ciljaju na dobijanje olakšice prilikom suđenja za gaženje pješaka, ako su ranije pješaka trubom upozorili da se kreću prema njima ektremno velikim brzinama.

Anonimni vozač:”Nikad mi nisu bili jasni ti pješaci koji prelaze cestu ispred BMW-a, Mercedesa ili nekog novog fau-vea sa crvenim DI. Kao da ne znaju da mogu biti zgaženi. I onda se još ogluše na trubljenje i kad ih zgaziš moraš da odgovaraš pred zakonom.”

Vozači iz ove grupe se nadaju kako će izmjene ovog zakona podići svijest bahatih pješaka koji prelaze cestu iako vide da su gradske utrke u toku. “Ako sam zatrubio, ima da bježi s ceste, inače gazim. Ne mogu se ja zaustavljati. Jednom prilikom udario sam pješaka, iako mi je bilo crveno svjetlo, ali sam na vrijeme upozorio da se krećem prema njemu. Kad sam ga udario rekao mi je da nije uredu prolaziti kroz crveno. Ja sam njemu rekao da nije uredu da se ne sklanja ispred auta. Kao da mu vlastiti život nije drag.” kaže drugi anonimni vozač.

Svojom inicijativom žele uspostaviti red na cesti i kako kažu ”postrojiti pješake, da se zna čija je cesta”. ”Ne vozim se ni ja trotoarom kad je puno pješaka, šta oni imaju hodati po cesti kad vide da se brzo prolazi” mišljenje je vođe ove neformalne grupe, koji iza sebe ima 185 prometnih prekršaja i od ranije je poznat policiji i policija je poznata njemu.

Iz grupe smatraju da nije uredu da budu kažnjavani za ubistvo ako su trubom jasno najavili pješacima da mogu biti zgaženi. ”Bez obzira na prometne znakove i svjetla na semaforima, mi i dalje ne vidimo nikakvu logiku iza toga da pješaci prelaze bilo gdje, bez obzira da li im je upaljeno zeleno svjetlo ili ne, gdje bi njihov život mogao biti ugrožen. Mi to zovemo samoubistvom i ne vidimo tu svoju krivicu.”

Razgovarali smo i sa građanima Sarajeva, a odgovor penzionerke Hajrije izdvajamo kao najrelevantniji: ”Djeco draga, ja živim u Sarajevu od ’37 godine. Ja sam već davno naučila da se ispred BMW-a kockice nikad ne prelazi cesta. Ako je vozač zatrubio, sklanjaj se, takav ti je zakon ovdje, nema veze ko ima prednost. Oni svakako neće stati, tako da je bolje da se vi sklonite.”