Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, danas je objavilo konkurs za prijem novih lica ali sa jako čudnim zahtjevima koje nismo imali priliku ranije vidjeti na konkursima.

“Iako svugdje u svijetu postoje standardi za zapošljavanje policijskih kadrova na različitim funkcijama, mi smo odlučili da malo to doradimo i prilagodimo ljudima u našoj zemlji kako bi imali bolje kriterije. Pored naravno standardnih uslova koje tražimo po pitanju fizičke spreme, završene policijske akademije i sve što je potrebno, od sada svaki kandidat mora imati barem jednu godinu iskustva u činjenju ratnih zločina kako bi prošli konkurs”, govori Stevo Kama, komesar PU Banjaluka.

Iako ovo u velikoj mjeri diskvalifikuje mlade kadrove obzirom da nisu imali priliku počiniti ratni zločin, komesar objašnjava da postoji alternativa.

“Svakako da stariji kadrovi imaju prednost obzirom da je 90% naših pripadnika su bivši učesnici rata u Bosni i Hercegovini, a ogroman većina njih se tereti za neke ratne zločine, ali to ne diskredituje mlade. Sada imate preko 20 ratova širom svijeta i možete vrlo lako se prijaviti u neku dobrovoljačku jedinicu, ratovati za drugoga, a pri tome zaraditi neki novac, i svakako tokom svog boravka minimalno činiti ratne zločine u periodu od godinu dana kako bi zadovoljili kriterij. Nakon toga se možete vratiti kući i aplicirati za posao”, dodao je Kama.

Specijalna komisija za činjene ratnih zločina pri MUP-u RS-a će pregledati CV svakog kandidata i utvrditi da li je na adekvatan način počinio ratne zločine ili je u pitanju lažna prijava.