MUP Kantona Sarajevo prije samo nekoliko dana u javnost je izašao sa vijesti da se uskoro formira helikopterska jedinica. Ova euforija nije dugo trajala jer su iz MUP-a KS-a već danas rekli da nema ništa od toga i da je cijeli proces stavljen na čekanje. Međutim, kako bi ipak imali podršku sa neba iz MUP-a su odlučili zaposliti nekoliko golubova koji će nadgledati grad.

“Imali smo ideju da formiramo tu jedinicu koje će imati helikopter, ali izgleda da trenutno nema ništa od toga. Formiranje jedne takve jedinice je daleko, a kupovina helikoptera još dalje. Cijene na tržištu toliko divljaju da mi nismo mogli vjerovati svojim očima. Ipak kako bi bar na neki način zadovoljili javnost, ali i sopstvene potrebe zaposlit ćemo nekoliko golubova koji će nadgledati grad iz visine i dojavljivati nam ako negdje ima nekih problema. Golubovi će biti stručno obučeni za ovaj posao samo još nismo našli rješenje kako uspostaviti komunikaciju sa njima obzirom da ne govorimo istim jezikom”, rekao je inspektor Elisa.

Na prvi dan konkursa već se se prijavilo nekoliko stotina golubova koji žive u Sarajevu, ali i u okolnom mjestima.

“Znam da su mi šanse male da dobijem ovaj posao, ali su me natjerali iz kuće da se prijavim. Kontam svakako letim okolo ko bez glave pa šta mi fali da malo pogledam dole po gradu ima li kakvog kriminala. Neće mi biti problema, a još i ako je para dobra šteta propustiti priliku. Nadam se da će ovo početi praktikovati i ostali kantoni u BiH kako bi i mi golubovi mogli doći do posla”, rekao je jedan golub nastanjen u centru Sarajeva.