Nastavnik koji je osuđen za pedofiliju se vratio u školu bez ikakvih problema, da bi tek nakon pritiska javnosti sam odlučio da napusti tu funkciju. Građani su najviše bijesni zbog činjenice da nadležni organi nisu imali mehanizme da ga sklone sa posla, a iz MUP KS je stiglo zanimljivo saopštenje na ovu temu.

“Mi kao organ za lišavanje slobode ne možemo uraditi ništa dok ne dobijemo nalog. Nažalost i mi bi se obračunali sa svim pedofilima, ali ne postoji zakonski način kako da to uradimo bez naloga. Mnogi sada osuđuju nas u ovom periodu kada se pojavila priča ne samo za jednog nastavnika, nego da ih ima i više, ali džaba kada su nam ruke svezane. Zato bi mi poslali apel svim pedofilima se paze, pogotovo zlonamjernih medija, jer posljednje što nam treba je dodatno nasilje koje ćemo na kraju mi zaustavljati. Svašta pišu o njima i moguće da će pojedini građani biti izrevoltirani i pokušati svašta”, poručuju iz MUP-a KS.

Pojedine skupine građana su već u par navrata prijetili javno da će lično riješiti problem pedofila u školama, a svemu tome pridodaju medijski natpisi.

“Pedofili treba da se malo primire sada, jer ako ih navijači i slični profili počnu presretati po ulicama, pa mi ćemo imati pune ruke posla, a nama se ne da realno. Prvo nam je ispod časti da branimo pedofil,e a šta ćemo, morat ćemo ako zovnu. A druga stvar sada ide Nova godina, biće svakako posla preko glave još da se ovom temom bavimo, nemamo mi kapaciteta da sve pokrijemo. Ili fino brate idite u druge kantone i tamo pravite probleme, ali ovdje nemojte”, dodaju iz MUP-a.

Pedofili čak razmišljaju i da registruju udruženje i SOS poziv za pomoć, kako bi mogli da se sami organizuju i priteknu jedan drugom u pomoć ukoliko bude potrebno.