Problem zagađenja zraka u Kantonu Sarajevo, natjerao je vlasti da poduzmu konkretne korake kako bi se barem malo sanirala situacija. MUP Kantona Sarajevo je pokrenuo akciju kodnog naziva “Uzbuna”, u sklopu koje su iz saobraća isključili čak jedan automobil, koje nije zadovoljavalo tehničke ekološke uslove. Nekoliko dana nakon ove akcije se već osjeti velika promjena u kvaliteti zraka.

“12.januara smo u ulici Zmaja od Bosne zaustavili vozilo marke BMW, vlasnika Z.D. kojeg smo nakon kratke kontrole isključili iz saobraćaja, zato što nije imao ekološki prilagođen motor. Zabranili smo mu vožnju automobila do proljeća, te mu objasnili zbog čega je lišen prava na vožnju. To je jedini automobil koji smo isključili iz saobraćaja, a evo već danas dobijamo pozitivne reakcije na naš postupak. Indeks zagađenosti zraka nakon tog čina je spao s 820 na 200, što dokazuje koliko svaka mala promjena može doprinijeti dobro našem društvu. MUP će i dalje u koordinaciji s lokalnim vlastima raditi na rješavanju ovog problema”, kaže policijski komesar postaje Buća Potok, Vahidin Presretač.

Vlada Kantona Sarajevo planira s realizacijom finalne faze akcije, kako bi se indeks zagađenosti sveo na minimum, te poručuju da se neće zaustaviti i zadovoljiti trenutnim mjerenjima.

“Mi smo dobili upute Vlade Kantona da danas do kraja dana sprovedemo i drugi dio operacije kodnog naziva ‘Uzbuna II’, u sklopu koje planiramo locirati i isključiti iz saobraćaja još jedno vozilo, kako bi smanjili zagađenost na prihvatljivu normu. Također ćemo oduzeti i tri komada nargila koje su također jedni od zagađivača zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine”, dodao je Presretač.

Policijska patrola koja je presrela automobil u ulici Zmaja od Bosne, danas će posjetiti i Predsjedništvo BiH, gdje će im Šefik Džaferović i Željko Komšić lično uručiti orden za hrabrost i požrtvovnost.