Policija Kantona Sarajevo danas je otvorila i zvanični žiro račun za uplaćivanja mita, kako bi se izbjegle nemile situacije o kojima mediji bruje iz dana u dan. Od sada će građani odmah po zaustavljanju vozila dobijati broj da izvrše uplatu.

“Nema više ofiranja naših policajaca da na indirektne načine mole vozače da im ostave mito, sa popularnim rečenicama ‘šta ćemo sad’. Obzirom da gotovo svi koriste mobilno bankarstvo, policija će odmah po zaustavljanju dati broj, provjeriti da li je vozač ili vozačica uplatila traženi iznos mita. Naravno za one koji ne posjeduju mobilno bankarstvo, dobit će tiket koji moraju uplatiti u roku od osam dana, nakon čega će dobiti kaznu ukoliko to ne učine”, poručio je ministar Admir Katica.

Isto pravilo važi i za turiste, a detaljna procedura će im biti objašnjena prilikom ulaska u zemlju, kako bi bili spremni za uplatu.

“Nebitno je totalno u kojoj valuti će uplatiti, bitno je samo da je isti iznos u konvertibilnim markama. Naravno dobro je i pohvalno za one koji isti iznos uplate ali u euro valuti, ali ko se koliko može pružiti. Zatim će na kraju svakog mjeseca biti izlistan izvod koliko je kojem policajcu uplaćeno mita, što će mu se u konačnicu obračunati na platu. Naravno osobe koje budu zaustavljene će u uplatnici naglasiti kojem policajcu treba da ide mito. Tako ćemo napraviti jedan odličan sistem uplate novca bez narušavanja digniteta organa gonjenja”, dodao je Katica.

Dio ovih sredstava će svakako biti odvojen za nabavku nove policijske opreme od nekih 10%, dok će ostatak iznosa ići direktno policajcima.