Nedostatak parkinga u glavnom gradu je jedan od gorućih problema koji trenutna vlast nikako da riječi. Međutim, kako mediji navode u Sarajevu će od naredne sedmice biti dozvoljeno parkiranje automobila na zelene površine koje će MUP KS posebno označiti. Ovim potezom MUP KS bi riješio problem parking dugoročno i građane riješio dodatnih muka.

“Primijetili smo da ljudi parkiraju vozila po trotoarima, tramvajskim stanicama i sličnim mjestima. Ipak tu su najzastupljenije zelene površine na koje se parkira svakodnevno. Mi ćemo od sljedeće sedmice krenuti u realizaciju ocrtavanje zelenih površina na kojima će biti dozvoljeno parkiranje. Na ovaj način ćemo dobiti veliki broj parking mjesta skoro pa besplatno. Mislimo da je ovo i više nego dobra opcija za sve. Vozila koja sa parkiraju na označena mjesta nećemo dirati dok ćemo svima ostalim nastaviti pisati kazne”, rekao je Selver Lizalo, saobraćajni policajac iz Sarajeva.

Mnogi građani smatraju da je ova ideja dobra i da će riješiti mnoge probleme glavnoga grada. Ostaje da se vidi samo koje će zelene površine biti dostupan za parkiranje vozila.

“Ja vozim automobil od svoje 18. godine i stalno parkiram na zelenu površinu. Toliko sam puta parkirao na zelenu površinu d trave uvene čim vidi moj automobil u blizini. Nekoliko puta sam platio kaznu, ali to se ne može mjeriti sa cijenom koliko bi platio parking tako da sam zadovoljan. Ova ideja je dobra samo se nadam da će označiti neku zelenu površinu koju već koristim kako se ne bi morao prilagođavati u tražiti nove parkinge”, rekao je Uzeir Kvačilo, taksista iz Sarajeva.