Građani Sarajeva su nadavno ponovo preuzeli policijski posao, nakon što su zaustavili fizički obračun dvojice migranata i na kraju priveli jednog. Policija je zbog ovog čina odlučila da involvira građane u policijske akcije.

“Nekada mi se čini da su građani spremniji od naših pripadnika policije, i da imaju više petlje i hrabrosti. Zato sam danas urgirao da mi se odobri dodatni budžet, kako bi ovim hrabrim neimenovanim herojima ulice mogli uplatiti honorare za svaki čin ovakve vrste koji naprave. Ovo smo nazvali građanskom zaštitnom akcijom i od sada će biti legalna i poželjna stvar, da sami oni sprječavaju kriminalce kada policija to nije u mogućnosti da uradi”; ističe ministar unutrašnjih poslova, Admir Katica.

Građanima će direktno po odrađenom poslu biti isplaćeni honorari u ovisnosti o veličini dobrog djela koje su počinili.

“Kada ovako spriječe fizičko nasilje davat ćemo nagrade do 500 KM, ali tu ćemo raditi i veće akcije. Kao nekada na divljem zapadu, kačit ćemo po gradu postere potjernice i svi oni koji žele da budu lovci na glave moći će da se uključe u akciju. U ovisnosti koga hvatamo, toliki će biti iznos nagrade naravno po tome koliko je rizično. Odmah po izručenju ćemo plaćati na licu mjesta novac kešu. Mislim da će ovaj sistem znatno unaprijediti mir i stabilnost na našim ulicama”, dodao je Katica.

Svi oni koji budu kretali u akcije će od policije ranije moći zadužiti oružje i lisice ukoliko nemaju, a naravno ukoliko posjeduju mogu koristiti i iz vlastitih zaliha.