Senzacionalističke i lažne vijesti postale su nažalost sastavni dio novinarstva u našoj zemlji. Novinar koji ne zna napisati dobru lažnu vijest ili istu kopirati sa nekog drugog portala više se i ne može smatrati pravim novinarom. Kako bi još više suzbili istinite vijesti i pravo novinarstvo doveli na rub izumiranja iz MUP-a KS najavili su da će uskoro početi kažnjavati novinare koji pišu istinite vijesti.

“Novinarstvo više nije kao što je to nekada bilo. Sada ljudi traže jeftinu zabavu i senzacionalizam. Kod nas je dosta popularno i ratno huškanje kao i prepisivanje lažnih vijesti sa drugih portala u regionu. To treba da gajimo, a ne neke istinite vijesti koje nikoga ne zanimaju ili još gore da se bavimo istraživačkim novinarstvom. Moramo ići u korak sa vremenom i mi ćemo od sada kažnjavati novinare koji pišu kvalitetne i istinite vijesti jer one nikog ne zanimaju”, rekao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS-a.

Ministar Katica govorio je i o kaznama koje čekaju novinare koji nastave pisat istinite vijesti.

“Moramo suzbiti ovu pojavu istinitih vijesti na našim portalima. Novinari koji smatraju da trebaju nastaviti za pisanjem ovakvog tipa vijesti će biti prvo novčano kažnjeni pa onda ako nastave i zatvorski. Svako od njih će imati pravo na jednu istinitu vijest mjesečno što mislimo da je sasvim dovoljno. Sve ostalo moraju da budu senzacionalističke i lažne vijesti”, dodao je gospodin Katica.

Ovaj model kažnjavanja novinara stupa na snagu od prvog juna, a kazne za nepoštivanje će se kretati od dvadeset do sto hiljada maraka.