Fotografija koju je napravila umjetna inteligencija, a na kojoj se prikazuje Mostar bez džamija je pokrenula lavinu komentara na društvenim mrežama pa čak i prijetnji. Kantonalni odbor SDA Mostar se danas zvanično očitovao po pitanju ovog problema.

“Mi koji smo bili u prvim redovima na braniku odbrane naše domovine vrlo dobro znamo šta je ovo i nije nam neki veliki šok. Ovima koji ne žele da sagledaju istinu u oči zadnje tri decenije sada ovo predstavlja bauk, ali mi smo svjesni svega i spremni na sve. Kada su nam mogli ruke vezati početkom agresije i kolektivno nas desetkovati tako što nam uvode embargo, nama je tada bilo jasno da svijet želi da nestanemo”, poručuju iz kantonalnog odbora SDA Mostar.

Navode da je ovo sve dio velike svjetske igre i da još jednom imaju konkretan dokaz da je cijeli zapadni svijet želio biološki nestanak Bošnjaka.

“Kada vidite da umjetna inteligencija ovako posmatra Mostar, onda vam je jasno da neko na zapadu, ko kreira tu inteligenciju čvrsto stoji iza politike koja je imala za cilj da nas eleminiše. Zbog toga želimo da pokrenemo postupak protiv umjetne inteligencije i da ih dodamo na listi zločinaca koji veličaju UZP. Nisu možda u ratu učestvovali direktno, ali ovako veličaju zločin i treba da se nađe pred licem pravde”, dodali su iz SDA.

SDA će odmah formirati predmet protiv umjetne inteligencije i tražiti da se ponovo otvori Haški tribunal kako bi se pokrenuo još jedan sudski proces.