Mostarac Samir Braca, danas je na na jako bizaran način izgubio svoj rodni list, i to na inicijativu građana koji su ga prijavili. Kako navode, Braca se ponašao kako nije dosljedno Mostarcima, zbog čega mu je rodni list oduzet.

“Ja Bracu znam cijeli život i nisam mogao da vjerujem kako se ponaša kada sam ga sreo jutros. Svi znate kakvi smo mi svi koji smo rođeni u Mostaru, lagani, bez ikakve žurbe i funkcionišemo na dva obrtaja. To je karakteristika ovog grada i ne treba je rušiti, barem ne od strane domaćeg stanovništva. Međutim jutros kada sam ga sreo mislio sam prvo da je neko iz Sarajeva ili Zenice, a ne iz mog Mostara. Kako je žurio ulicama nisam mogao da ga prepoznam”, ističe Jusuf Liska, stanovnik Mostara.

Samir je primijećen kako užurbano šeta ulicom, te da je prošao pored nekoliko prolaznika i samo se usput pozdravio.

“Gledam ga sa pet metara mile mi majke ko tebe sad, profura i reče samo zdravo u prolazu. A zna se kako je kod nas u Mostaru, kada sretneš nekog poznanika to se fino stavi, pa se zapali, pa se napravi kafa i tek onda svojim poslom bola. A ne ovako ko neki stranac da prođeš i da me tako uvrijediš. Ja sam ti to onda sve snimio i poslao u opštinu, a oni su njemu odmah oduzeli rodni list, pa sad ne se ganja po drugim gradovima i nek vadi rodni list ovdje ga više neće”, dodao je Liska.

Ovo je prvi slučaj u historiji da je neko vidio Mostarac kako užurbano hoda ulicama, a i lokalne vlasti su najavile da će svaki ovakav slučaj ubuduće lišiti rodnog lista i mjesta prebivališta ukoliko se ponovi.