Mostar je ove godine ponovno bio među najtoplijim, a u nekoliko navrata i najtopliji grad Europe. Zbog svog položaja i klime, mostarske vrućine za mnoge stanovnike ovoga grada postale su nesnošljive, pa su tako građani krenuli u smišljanje jeftinih načina rashlađivanja.

Zbog previsokih temperatura, mnogi klima uređaji nisu u funkciji, a kada i jesu, rashlađivanje klima uređajem postaje opasno, posebice prilikom napuštanja prostorije u kojoj se nalazi klima uređaj.

Iz tog razloga Mostarci su se počeli rashlađivati fenovima za kosu, različitih vrsta, jačina i brendova. U ovom gradu već je došlo do nedostatka ovih aparata, pa su Mostarci pokrenuli akciju skupljanja rashladnih uređaja/fenova za kosu.

‘’Fen puše na ugodnih 50 stepeni, a nije skup kao ventilator. Upravo zato je idealan. Osjećate se kao da je i dalje mart i da su temperature podnošljive.’’ kaže nam jedan stariji gospodin, koji se ovako hladi već godinama.

‘’Okrenem fen sebi u facu i uživam. Zna mi čak postati i hladno. Stavim ga na tricu, tako najjače puše i osjećam se kao da sam na vrhu neke planine, tako svježe i opuštajuće. Samo ne valja puhati se na mokru kosu, da se ne bi usta okrenula. Meni su od komšinice malom se tako okrenula usta.’’ kaže Marija M. koja također traži još fenova za svoju djecu i rodbinu u okolici Mostara.