Skoro nezaposleni Mostarac Adnan Stupac uz pomoć Službe za zapošljavanje HNK dobio je posao što mu je uništilo porodični život do te mjere da je primoran da podnese tužbu protiv te vladine organizacije. 48-godišnji Adnan je u dobroj volji i poslije preporuka svojih prijatelja koji su godinama na birou, odlučio da se prijavi kao nezaposlen te, kao i tisuće ostalih na području Grada Mostara, radi paralelno na crno. Međutim, stvari se nisu odvijale kako je planirao.

„Slušao sam od drugih ljudi da se treba prijaviti na biro, ponajviše zbog toga što možeš da dobiješ pare kad ostaneš nezaposlen, a da te nitko čak ni ne juri da ti traži novi posao. Čak mi je i šalterska službenica koja radi na birou to potvrdila i pokazala mi kako da popunim formular tako da sigurno dobijem naknadu. Nakon samo dva meseca primanja naknade, sada sam ostao bez nje, jer mi je služba za zapošljavanje našla posao“ kaže očajni Adnan, te objašnjava zbog čega točno mu taj posao ne ide u korist.

„Moji mjesečni prihodi će biti smanjeni, jer ako prihvatim posao zarađivaću svega oko 500 maraka, a neću moći uopšte da zarađujem na crno. Dok sam radio na crno mogli smo nekako da živimo, ali sa 500 maraka ćemo teško sklopiti kraj s krajem. Međutim, ako ne prihvatim posao, gubim naknadu iz Službe za zapošljavanje“, – kaže Adnan.

On najavljuje tužbu protiv Službe za zapošljavanje u HNK, prije svega zbog pretrpljenog duševnog bola.

„Kakav je to način, nekako smo uspjeli stvorimo situaciju koja nam omogućava da živimo normalno, a sad vidite šta se dešava. Imao sam vjeru u ovu instituciju i njene zaposlene, a sad sam praktično na prosjačkom štapu“, kaže Adnan Stupac.