Građane Kantona Sarajevo je sa sigurnošću jučer pogodila vijest o tragediji na Ilidži, gdje je jedan od ključnih mostova izgubio život. Most koji je spajao dvije obale Željeznice, od sada će biti samo sjetna uspomena lokalnog stanovništva. Zanimalo nas je šta se tačno desilo, pa smo se zaputili na mjesto tragičnog događaja. Porazgovarali smo s drugim mostom, koji stoj svega nekoliko desetina metara od mjesta tragedije.

“Ja sam s njim razgovarao nekoliko dana prije, te mi je malo natuknuo svoje probleme. Nisam mislio da je nešto ozbiljno, te da nema potrebe da se toliko zamara problemima ljudi, ali ga je izgleda to na kraju i dotuklo. Koliko znam da je bio jako ogorčen zato što je Edin Forto postao premijer Kantona Sarajevo. Uvijek je govorio da pobjegulja ne može biti na čelu zemlje ili kantona, te da se tu mora napraviti razlika. Mislio sam da je faza ali eto nije više mogao da trpi”, rekao je ogorčeni most.

Most dodaje da njegov prijatelj bio simbol ovog kraja, te mjesto okupljanja ljubavi i prijateljstva.

“A bio je divan, vedar, čio, pun ljubavi. Na njemu se dnevno desetine parova pronalazilo, ljudi sretali, pozdravljali, pomagali jedni drugima. Ovaj kraj definitivno nikada više neće biti isti. Znam da je bio žestoki simpatizer SDA stranke, te da je uvijek govorio da radi u službi njih. Ali eto, premijera iz stranke koju najviše mrzi nije mogao svariti nikako. Nije mogao da se pomiri s činjenicom da Kanton vodi neko ko nije bio u ratu ovdje. Nemam riječi stvarno. Nek je Forti na sramotu što je natjerao jedan mladi beton da skonča svoj život”, kroz korodiranu armaturu je dodao most.

Pješaci će sada morati prelaziti ulicu preko saobraćajnog mosta, te trajno ostati bez simbola romantike i prijateljstva ovog kraja.