Tri mladića koji su se pojavili na Internacionalnom nogometnom turniru za mlade u Splitu, privukli su pažnju regionalnih medija. Fotografija na kojoj zagrljeni drže zastave BiH, Srbije i Hrvatske je slika kakvu češće treba slati s Balkana. Da je vijest odjeknula potvrđuje i reakcija UNESCO-a.

“Njih trojica su već u nekoliko navrata uradili istu stvar na sličnim okupljanjima mladih u regionu. Nažalost su jedni od rijetkih koji šalju poruke mira, te smo se odlučili da ih zaštitimo kao živući spomenik UNESCO-a. Oni su možda jači simbol nego stećci, Stari most, Počitelj i mnogi historijski spomenici u Bosni i Hercegovini. Bitno je da se podigne svijest o suživotu i toleranciji na ovim prostorima, te da se konačno krene naprijed bez nacionalnih tenzija”, rekla je Audrey Azoulay, direktorica UNESCO-a.

UNESCO će od sada biti zadužen za ličnu sigurnost trojice momaka, te će biti strogo kažnjivo ako neko pokuša da ih fizički napadne.

“Oni planiraju i dalje ići kroz regiju sa zastavama i propagirati mir. Ukoliko ih neko pokuša napasti, to je napad na UNESCO i mi ćemo reagovati. Znate koliko nabrijanih ljudi ovdje ima na nacionalizam, poprilično je opasno ovo što rade. Također, savjetujemo mlade da ovo ne rade na svoju ruku, te da mi ne možemo zaštiti svakog pojedinca poput njih. Ako se još neko dokaže kao oni, moguće da ćemo ih naknadno zaštiti, ali za sada ne možemo nikome garantovati sigurnost. Dakle ne mašite zastavama i ne pokušavajte poslati poruke mire. Ova tri momka će u ime svih nas, jer njima niko ništa ne smije sad”, dodala je Azoulay..

Momci će također dobiti nekoliko kompleta zastava, kako bi mogli svaki put nositi čiste zastave. Također, bitno je da imaju rezervne ako im postojeće neko zapali ili pocijepa.