Mladi Ekrem Mukelef, nakon 25 godina boravka u Njemačkoj odlučio se vratiti u svoju domovinu i ovdje nešto napraviti. Međutim, kada je stigao na granični prelaz Bosanski Brod vraćen je s granice.

“Moji roditelji su otišli početkom rata kao i mnogi putem zapada kako bi izvukli živu glavu. Ja sam u Njemačkoj završio fakultet, magistrirao sam informatiku i odlučio sam da se vratim u svoju domovinu kako bih njoj dao doprinos svojim znanjem, a ne stranoj zemlji. Moja ljubav prema domovini i patriotizam su bili jači od mene. Međutim, kada sam došao na granični prelaz doživio sam šok. Rečeno mi je da ne mogu nazad, te da naša zemlja ne traži uspješne i mlade ljude. Vratili su me i rekli da maksimalno mogu turistički boraviti mjesec dana godišnje”, rekao je zbunjeni Ekrem.

Odmah smo kontaktirali graničnu policiju da vidimo u čemu je problem, te ko je izdao tu naredbu.

“Mi smo samo radili kako nam se naredilo. Dobili smo direktivu s vrha države da zabranimo ulaz svim našim ljudima koji imaju adresu prebivališta u inostranstvu. Rečeno nam je da oni nemaju šta tražiti ovdje, te da im je bolje na zapadu. Državni program je takav da podstiče mlade da odlaze iz zemlje, a ne da se vraćaju. Mi smo samo poštovali direktive i postupili po naređenju. Momak je bez ikakvih incidenata vraćen”, rekao je Ramiz Pajser, granični policajac.

Iz Vijeća ministara BiH su poručili da se granična policija pogotovo pazi osoba koje imaju doktorat, te da ih smatraju terorističkom prijetnjom.