Mohamed Di Rossi, Italijan koji je prije nekoliko mjeseci izvršio napad u Rimu, oslobođen je po svim tačkama optužnice nakon što je sud ustanovio da nije musliman.

“Mohamed dolazi iz miješanog braka, njegov otac je porijeklom iz Maroka ali čovjek nije religiozan. Mohamed je na sudu izjavio da se osjeća kao katolik, te da je vjeru povukao na svoju majku Luciju. Dobio je muslimansko ime po očevom bratu koji je mlad poginuo u saobraćajnoj nesreći u sjećanje na njega a ne iz vjerskih razloga. Kada smo ovo utvrdili, shvatili smo da nema osnove za terorizam”, rekao Mario Bepinni, sudija.

Podsjećao, Mohamed je u ranim jutarnjim satima naoružan automatskom puškom i u pijanom stanju, nasumice počeo da puca po prolaznicima u centru Rima, i tako je usmrtio 16 osoba a 39 ranio.

Testovi su pokazali da je dečko malo pretjerao s alkoholom i počinio ovaj prekršaj. Svima se desi, Bože moj, čovjek malo popio pa zapucao, šta fali. Mi smo Mohamedu pisali samo jedan mali prekršaj za remećenje javnog reda i mira, zato što se derao dok je pucao, pa smo mu napisali kaznu u iznosu od 30 eura, a ukoliko plati u prvih osam dana, cijena kazna iznosi 15 eura”, dodao je Bepinni.

Mohamed je nakon presude dao izjavu za medije kako je pravda još jednom pobijedila, te da pozdravlja italijansko pravosuđe i pravedne evropske zakone.