Sarajevske vlasti izdale su danas proglas u kojem mole sarajevske katolike da se tokom svetog mjeseca Ramazana ne pozdravljaju s Hvaljen Isus kako muslimani koji poste ne bi izgubili post.

‘’Molimo katolike da budu strpljivi i da sačekaju do Bajrama kako bi svojim sugrađanima omogućili lakši post. Znamo svi da je Sarajevo multietnički i multireligijsko i nema potrebe da sada to mijenjamo tako što ćemo svima pustiti da budu ono što jesu. Ipak je Bošnjaka muslimana malo više, pa je red da se to ispoštuje.’’ kažu iz Odjela za multietnička pitanja grada Sarajeva.

‘’Selam Alejk nije problem jer nije direktno islamski pozdrav. Znamo svi da sarajevska multietničnost počiva u tome da se katolici i pravoslavci ne čude na nečije ‘Selam Alejk’, a da muslimani ipak mogu malo čudno pogledati ako čuju negdje ‘Hvaljen Isus’ ili ‘Pomaže Bog’.’’ dodaje se u proglasu.

Iz Katoličke crkve kazali su kako će pokušati ukazati vjernicima na problem i pokušati malo suzbiti ono što oni jesu u svrhu multietničnosti Sarajeva. ‘’Moramo se prilagoditi. Zar multietničnost u tome i ne počiva? Da se prilagodiš većini koja tu živi i toleriraš ih, a oni tebe malo manje. To je suština i to ćemo da poštujemo.’’ kažu iz vrha Katoličke Crkve u BiH.

Zauzvrat će multietničko Sarajevo da napravi kampanju na Facebooku, kad bude Božić da svi na statusima uz čestitku stavljaju zelena srca da se pokaže koliko je Sarajevo tolerantan multietnički grad.