Nakon 477. pokušaja, zakon o uvođenju akcize od 15 KF na cijenu litra goriva nije prošao. Predložili su ga iz Vijeća ministara BiH, a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio.

Saldo poslije velikog truda i rada na zakonu je:

Fadil Novalić – umalo infarkt.

Wigemark – uganuo zglob trčeći po zgradi Parlamenta BiH, lobirajući za zakon.

Nakon ovog neželjenog ishoda MMF je izdao novu vikend akciju na koju će administracija Bosne i Hercegovine moći da uzme kredit i popuni budžetske rupe, a pod krinkom razvoja države.

Naime, kako javljaju iz MMF-a, ne moraju se dizati akcize na gorivo, već će MMF ponuditi akciju samo ovaj i sljedeći i onaj tamo i onaj tamo vikend, gdje će BiH dobiti kredit ako nađe dvije države da joj budu žiranti. Ukoliko pozovemo odmah, da dignemo kredit, države čak mogu biti i države manje od BiH. Ako se desi da ni ne razumiju ugovor koji će biti na bosanskom, engleskom i njemačkom, MMF će pristati na potpis nekog od vodećih zvaničnika.

Što se tiče susjednih država, žiranti Bosni i Hercegovini sigurno neće biti Hrvatska i Srbija.

Iako u zadnje vrijeme ljubav između Zvizdića i Vučića cvjeta, nedavni vic ministra Mektića je definitivno zaledio odnose između Srbije i BiH, a nije doprinijela ni revizija presude. Vučić je pozvao komičare iz BiH da pošalju nekoliko viceva o svojoj zemlji na njegov mail kako bi se odužili, a obećao je da zbog bahatog ponašanja neće biti posjeta Banjoj Luci niti generalno gradovima u Republici Srpskoj i da će kao protestnu notu posjećivati samo Federaciju BiH.

Susjedna Hrvatska ZASIGURNO neće biti žirant, jer Bosna i Hercegovina je domovina radikalnog Islama, a Hrvatska kao promicateljica evropskih vrijednosti na prljavom Balkanu neće finansirati radikalne islamiste. Osim toga, Hrvati u BiH su majorizirani, jer se ostalo stanovništvo ne trudi da napravi više Hrvata ili npr. da pređu na Hrvatstvo, jer ih ima samo nešto više od 10%.

Od Crne Gore bismo možda i mogli dobiti potpis, ali samo ako se dogovore prije isteka akcije, što je poprilično malo vremena.

MMF kao narednu fazu, ukoliko Bosna i Hercegovina ne digne kredit, planira da napravi akciju “Kredit na časnu riječ”, te na taj način omogući narodu ove države da se još zaduži.