Ne stišavaju se emocije, rasprave i komentari nakon prve bh. Povorke ponosa, koja je, prema ocjenama mnogih protekla dostojanstveno i mirno, a već se najavljuje nova.

Grupa od nekoliko desetina hiljada mladih različitih orijentacija i identiteta iz cijele Bosne i Hercegovine odlučili su udružiti se i organizovati novu, još masovniju paradu ponosa, pod simboličnim nazivom Ima izać’ u Njemačku. Kako saznajemo, već je poznat i datum organizacije povorke na kojoj će iz zemlje izaći sve što do sada uglavnom zbog administrativnih poteškoća nije moglo izaći.
Organizatori se nadaju da će sve proteći u pozitivnoj atmosferi i miru, gotovo neopaženo, kao što je to i ranije bio slučaj kada su slične masovne povorke organizovane iz BiH. Ruta kretanja će ići uglavnom iz nekoliko pravaca – Izačić, Bosanska Gradiška, Orašje, Bijača i Doljani, a završava u Njemačkoj, također na nekoliko različitih lokacija.

Naime, prvi kontingent povorke kreće već sa vatrometima koji će tačno u ponoć ozvaničiti početak nove, 2020. godine, tj. početak primjene novog njemačkog Zakona o doseljavanju radne snage.

Povorka Ima izać’ u Njemačku trajaće svega nekoliko sati, a organizatori mole one koji ostanu na kraju kolone da počiste za sobom, pokupe brojeve bankovnih računa svojih najbližih i ugase svjetlo.