Veliko istraživanje provedeno je u susretu predstojećem Sarajevo film festivalu koji će ovog augusta ponovo biti centar svih dešavanja u regiji. Mnogi mladi su se izjasnili da na SFF idu samo zbog provoda kao i da budu viđeni, a rijetki su znali da se na SFF-u prikazuju i filmovi.

“Ja sa društvom na SFF idem isključivo zbog provoda i opijanja do kasno u noć. To nam je neki ispušni ventil i način da skrenemo misli od svega ovoga što nas je zadesilo u posljednjih nekoliko godina. Obzirom da sam nezaposlen posudim od roditelja nekoliko desetina maraka i provod može da počne do sada mi je rekord pet dana da se nikako nisam trijeznio ni spavao za vrijeme SFF-a, ali sada to planiram malo popraviti. Za filmove me realno boli briga i do prije par dana nisam ni znao da se prikazuju. Samo želim provod, lijepe žene i litre alkohola”, rekao je Adnan Žurka, nezaposleni trgovac iz Sarajeva.

Više od 90% mladih ljudi je reklo da su filmovi na SFF-u skroz nepotrebni i da ih se što prije treba ukinuti.

SFF kao takav neće još dugo, vjerujete mi. Mladi žele provod i izgovore da se opijaju, a ne tamo da gledaju neke filmove. Čuli smo da bude filmova i to na nekoliko lokacija, ali realno koga boli briga za to kada ovamo imaju dobri provodi. Naravno da sam za da se filmovi ukinu i da se recimo na mjestima gdje se filmovi prikazuju naprave neke partije sa DJ-evima. Šteta da takvi prostori propadaju i da se u njima prikazuju neki tamo filmovi”, rekla je Amina Žulj, studentica iz Sarajeva.