Mansplaining, koncept izveden iz engleskih riječi man (muškarac) i explaining (objašnjavanje), popularan među feminističkom populacijom kao argument koji se koristi za diskreditovanje muškaraca koji pokušaju ženama objasniti stvari ako se dođe do nesporazuma ili ako postoji retorika koja se dodatno mora objasniti u razgovoru, dokazao je da su žene superijorniji rod.

Tehnološki Institut MIT danas je potvrdio kako je upravo ova retorika kontraretorika popularnoj retorici koju žene koriste, a koja se među širokim masama naziva ”Zvocanje”, te da je kao takva loš pokušaj izjednačavanja superiornosti, koja očito pripada ženama, koje sve znaju i ništa im ne treba objašnjavati, jer je to diskriminatorno.

”Mansplaining je diskriminatorna retorika koja muškarce podrazumijeva pametnijim rodom. To je naravno nedopustivo u vremenu u kojem živimo i mi smo odlučili boriti se protiv toga. Mansplaining se mora iskorijeniti, mi više ne možemo imati ljude koji drugim ljudima nešto objašnjavaju. Odnosno, možemo, ali to ne smije biti objašnjavanje koje dolazi od muškarca i upućeno je ženi.” Kažu iz Udruženja za izmišljanje novih pojmova koji od nebitnih stvari čine diskiminatorne retorike i omogućuje ograničavanje stvari koje ne bi bile diskriminatorne da ih netko kao takve nije etiketirao.

Iz Udruženja su dodali i kako se sve što se ženama ne sviđa može svrstati pod mansplaining. ”Ako ne želite učestvovati u raspravi, samo kažete kako vam neko pokušava nešto mansplainati i slobodni ste da idete. Npr. ako dva muškarca pričaju i jedan drugom nešto objašnjava, oni to ne mogu, moraju završiti raspravu do kraja, ali žene imaju tu privilegiju da izbjegnu to glupo muško nadobudno ponašanje u dijalogu. Šta imaš objašnjavati, složiš se i šutiš. Nismo mi glupe da nam se stvari moraju objašnjavati.

Dr. Risto Prelivoda, analitičar Šatro.info portala ističe kako je mansplaining krivac mnogih raspada brakova danas. ”Muškarci si previše umišljaju. Oni sad dođu do nekog nesporazuma sa ženom i pokušaju joj objasniti da je došlo do nesporazuma i tako se oni postavljaju kao superijorniji. Naravno da je to loše, ne mora se sve objašnjavati. Pa ne vodi se dijalog tako. Dijalog se vodi tako što, valjda, ako imate potrebu nešto objasniti, to radite smo muškarcima, a ženama to ne radite, jer one sve znaju svakako. Objašnjavanje i vođenje dijaloga za koji smo nekada smatrali da je zdrav, a to je da odgovarate i ponašate se u raspravi prema svima jednako, je definitivno kritično ponašanje.”

Meliha Prc Kos, analitičarka i borac za ženska prava kaže: ”Nedopustivo je da dopustimo muškarcima da mogu pričati šta oni hoće. Nije to sloboda govora, da pričaš šta hoćeš čak i ako nikoga ne vrijeđaš i nikome ne ugrožavaš njegova prava. Sloboda govora je da ja kao žena mogu reći da me neko mansplaina kad mi se učini da taj netko želi da da svoje mišljenje. I onda taj netko mora prestati to raditi, jer evidentno to radi samo zato što sam ja žena, a ne zato jer treba reći svoje mišljenje. Nema potrebe objašnjavatisat ništa ženama, mi sve znamo. Čak i kad to objašnjavanje uopće nije upućeno meni kao ženi već meni kao ravnopravnom sagovorniku u dijalogu.”