Poslije višemjesečnog istraživanja koje je provedeno u više gradova Bosne i Hercegovine, MIT je došao do novog saznanja i otkića kojeg se polovina Bosne i Hercegovine dugo pribojavala. Istraživanje je riješilo višestoljetnu dilemu oko toga u kojoj od dvije geografske regije BiH žive veći krkani.

‘’Radilo smo novom metodologijom istraživanja, tzv. infiltracijska metamorfozijska fenomenomenalnologija, koja podrazumijeva skrivanje među bh. stanovništvom i pomni monitoring ponašanja ljudi koji žive na ovim prostorima. Rezultati su vjerovatno najznačajniji rezultati prikupljeni u posljednjih nekoliko godina na ovome području.’’ kažu iz tima koji je vodio istraživanje.

Neki od zaključaka istraživanja su:
Hercegovci više podriguju bez srama u javnosti
Hercegovci se više deru
Hercegovci više pljuju po cesti dok sami hodaju
Hercegovci se silovitije grle i ljube, te iskazuju afekcije

 

Istraživanje je obuhvatilo građane svih godina, od djece, do starijih osoba, gdje se razlike u odrastanju, kao i pristupu odgoju vide već od prvog dana istraživanja. ‘’Hercegovci djecu doživljavaju kao ljude već od druge godine, dok Bosanci čekaju barem petu godinu kako bi djecu imalo počeli doživljavati kao osobu. Hercegovci od djeteta, od najranije dobi očekuju da poznaje osnove svoje kulture, vode ga na okopavanje krompira, sadnju kavada, plivljenje loze, djeca već od treće godine peku i probaju lozu, a beba, a se cucle umaču u rakiju kad ih bole desni, ali i kad ih ne bole. Također, Hercegovci svoju djecu radije mlatnu po leđima kad nešto dobro urade, dok ih Bosanci radije pomaze po glavici.’’ zaključuju iz MIT-a.

Odnos prema ženama kod muških Bosanaca i Hercegovaca također se razlikuje. Bosanci češće smišljaju lijepe nadimke za svoje žene i ponašaju se džentlmentski, dok su Hercegovci i u ovom segmentu veći krkani. ‘’Nevista’’, ‘’mlada’’, ‘’ženo’’ su najčešći nadimci za ženu u Hercegovini, a nije strano ni univerzalno ime za ženu ‘’Alo’’.

Cijelo istraživanje bit će uskoro dostupno u pdf verziji na linku http://bit.ly/IqT6zt.