Katica Čerkez, ministrica obrazovanja SBK koja se našla u žiži pažnje javnosti nakon što je identificirala prijetnju međunarodne zajednice na suverenitet BiH u vidu mobiliziranih srednjoškolaca koji su se usprotivili segregaciji učenika po etničkoj osnovi, odlučila je novim biznis modelom “Dvije diskoteke pod jednim krovom” pokazati prednosti podijeljenog društva.

Kako navode izvori bliski Čerkezovoj, na ovaj potez ministrica se odlučila jer joj “nije jasno kako mladi ljudi ne vide prednosti dijeljenja po etničkoj liniji”. Kako je javila FENA, nova diskoteka biće otvorena u jednom od lokalnih svadbenih salona u Jajcu, a imaće dva odvojena ulaza – jedan zeleni a drugi crveni. Pored ovoga, u “zelenom” dijelu nove diskoteke neće se služiti alkohol nikome nikada, a u “crvenom” će u potpunosti biti zabranjena upotreba slova ‘h’.

“Svadbeni salon koji sam izabrala za ovaj community projekt je takve građe da nije u potpunosti moguće podijeliti podij na dva dijela, ali mi mislimo da će žičana ograda s bodljama biti sasvim dovoljna da podjeli klince. Na kraju krajeva, svi znamo da oni zapravo i ne žele da budu skupa, oni što su demonstrirali neki dan su samo dronovi međunarodne zajednice.” obrazložila je ministrica Čerkez.

Novi klub će de facto činiti dvije diskoteke, a obje će nositi imena popularnih rejvera odgovarajućih etniciteta. Tako će hrvatski, crveni dio noćnog kluba nositi ime Elle Dvornik, dok će bošnjački dio kluba da se zove “Fuad Backović Deen”. Što se tiče estetike i izbora muzike u klubu, Čerkezova je obrazložila “da tu nema razloga za podjele, svi svakako slušaju ćirilicu.”

Na pitanje novinara da li je moguće da na parkingu ispred kluba dođe do interetničkog ašikovanja, Čerkezova je obrazložila da je to “nezamislivo”, i da će policijski i vjerski službenici stražariti ispred novog objekta kako bi spriječili međuplemenske perverzije.

Iz kabineta ministrice je pojašnjeno da se ovim projektom želi pokazati koliko mladima zapravo nije stalo do pomirenja i boljitka “i da oni i dalje stoje uz tradicionalne bh. vrijednosti konflikta, podjele i historijskog revizionizma.”