Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo konačno je odlučilo pomoći svima koje je zadesila neka bolest. Umjesto dosadašnjih mukotrpnih procedura i višemjesečnog čekanja na red kod specijaliste, Ministarstvo zdravstva KS-a je ipak ustanovilo da cijeli ovaj proces može malo kraće trajati.

“Zdravstvo je generalno pretrpano kod nas i moraju svi proći neki selekcijski proces kako bi uopšte i došli do specijaliste. Međutim, mi smo se sada genijalno dosjetili da ne trebate da idete kod vidovite Džemile, sedam patuljaka i 13 konzultanata za makrobiotiku, nego eto može malo kraće i cijeli proces dolaska kod specijaliste smanjili samo na dva mjeseca. Ako vaš doktor opšte prakse utvrdi da ste za specijaliste to vam je već pola posla završeno. Liste čekanja su još uvijek duge, ali selekciji proces smo smanjili na minimum”, rekao je Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo.

Građani koji su do sada ozdravljali čekajući na pregleda sada konačno mogu odahnuti i na vrijeme doći do specijaliste.

“Specijalista je za nas do sada bio kao neko mitološko biće, svi smo znali da postoji, ali ga niko nikad nije vidio. Sada se stvari mijenjaju iz korijena i Ministarstvo zdravstva nam je vratilo nadu u to da ćemo doći na red kod specijaliste barem jednom u životu. Ja sam jednom pokušao po staroj proceduri da se najavim, ali ovu vidovitu Džemilu nisam nikako mogao u ganjati da mi da tu potvrdu da ću biti bolestan i kada dođem na red kod specijaliste”, rekao je Sead Infekcija, pacijent iz Sarajeva.