Zbog dovođenja naziva naše zemlje na naslovnice najpriznatijih svjetskih medija poput New York Times, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH nagradilo je Fikreta Hodžića priznanjem “This is for my country, for Bosnia”, koju rijetko ko ima priliku da dobije.

“Nije bitno kakav je čin, bitno je da su oči svijeta ponovo uperene prema našoj zemlji. Svidjelo se to nekome ili ne, Fikret je uradio nešto što nikome nije pošlo za rukom od Danisa Tanovića kada je dobio Oscar za film Ničija zemlja. Zmajevi su skoro došli na tu razinu kada su otišli na svjetsko prvenstvo u fudbalu, ali nije toliko odjeknulo kao ova vijest. Izbiti na stranice New York Timesa je pobjeda, ma šta god uradili da dospijete tu i Fikret treba da se ponosi, a i mi svi s njim. Ovaj napaćeni narod je to zaslužio da se o njemu priča ma šta god to bilo. Mi smo u ratu doživjeli tu promociju, a sad nas zapad polako zaboravlja. Fikret je heroj nacije, to treba svi da shvatimo”, poručuje Rasema Strankić iz kabineta ministra, zadužena za dodjelu nagrade “This is for my country, for Bosnia”.

Fikretu će biti dodijeljeno priznanje odmah po završetku istražnog procesa, te simbolična nagrada u iznosu od 150.000 KM.

“Znamo da njemu ova cifra ništa ne predstavlja obzirom kolike pare obrće, ali ovo je čisto znak da nije napadnut i osuđen od strane čitavog narode, već da ima nas koji pozdravljamo ovako hrabre odluke. To je jedno breme koje mogu da nose samo najhrabriji. Pristati na činjenicu da vas javnost linčuje zarad nekoliko stotina hiljada maraka i slave koju donesete svojoj zemlji mogu samo najhrabriji. Bosna je uvijek bila majka mnogim hrabrim sinovima, a Fikret je jedan od njih”, dodala je Rasema Strankić.