Ministarstvo obrazovanja KS najavilo je odluku o ukidanju geografije u srednjoškolskom obrazovanju, jer su, kako navode, istraživanjima došli do zaključka da sve veći broj mladih napušta BiH. Da bi smanjili negativni prirodni priraštaj, ukidanjem geografije iz nastavnog kurikuluma žele smanjiti sveopću osvještenost o drugim zemljama i tektonskim pločama.

Iako odluka još uvijek nije usvojena, naišla je na animozitet javnosti, a pogotovo prosvjetnih radnika. Kako nezvanično saznajemo, vjerovatno se radi o pritisku političkih stranaka koji žele prilagoditi obrazovanje svojim zakonitostima.

„Nismo još sigurni da znamo o čemu se tačno radi, jer nas niko nije kontaktirao iz ministarstva. Već smo poslali upit o ovoj krajnje impulsivnoj odluci. Nadamo se da je ovo šala.“, izjavila je Mensura Šesta za Šatro info.

Ministarstvo obrazovanja je zabrinuto za sve veći odlazak mladih iz BiH, jer čak 69% želi napustiti državu kako navode podaci istraživanja Udruženja „Može seljak iz sela, al’ ne može selo iz seljaka”.

Ministarstvo se nije oglasilo ni nama povedom gorepomenutog problema, a učenici zabrinuto čekaju odluku u svojim školskim klupama.

„Ovo zanemaruje osnovno ljudsko pravo slobode kretanja, te ima degradirajući efekat na trenutno stanje cijelog obrazovnog sistema. Sada moramo mijenjati već formirane kurikulume nastave, što će unazaditi ne samo nas , nego i našu djecu“, izjavila je Olja Mia za šatro.info, pedagogica u JU „Massimo Savić“.