Milorad Dodik uspješno je eskivirao prvo pojavljivanje na sudu u svojstvu okrivljenika, a razlog nepojavljivanja je bila turistička posjeta Mađarskoj. Novi termin za gospodina Dodika zakazan je za 06.12, a gospodin Dodik je prema izvorima bliskim Sudu BiH tražio da se i ovo ročište odgodi.

“Ja sam stvarno voljan surađivati sa Sudom BiH kako bi dokazao svoju nevinost. Međutim, imam dosta i privatnih i poslovnih obaveza koje su od ranije zakazane, preklapaju se sa terminima suđenja. Evo na primjer ja sada moram da idem na skijanje i zbog toga nikako ne mogu prisustvovati ovom ročištu sljedeće sedmice. Meni je stvarno žao, ali ne mogu biti na dva mjesta istovremeno. Sud BiH će morati pričekati jedno godinu dana da se meni raspored malo oslobodi pa tek onda može računati da ću redovno dolaziti na suđenje”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Gospodin Dodik smatra da Sud BiH ročišta treba prilagoditi njegovim obavezama.

“Mislim da mi trebaju izaći u susret jer ipak sam ja predsjednik jednog entiteta. Sud BiH je do sada bio korektan i nadam se da će tako i ostati. Kada se varim sa skijanja poslat ću svoje advokate tamo da dogovore kada mi odgovara da dođem. Ja jesam optuženi u ovom procesu, ali to ne mora da znači da moramo svoje obaveze pomjerati. Mislim da se sud treba prilagoditi meni, a nikako ja sudu. Ako tako budemo radili imat ćemo odličnu suradnju”, dodao je Dodik.

Gospodin Dodik Sudu BiH poručio je da ima jedna slobodan termin u februaru naredne godine kada bi se mogao pojaviti na suđenju, ali to će im još javiti kada sredi neke privatne obaveze.