Predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku danas će biti nastavljeno suđenje na Sudu BiH gdje mu se sudi zbog negiranja odluka visokog predstavnika. Prethodno pojavljivanje gospodina Dodika na Sudu BiH prošlo je u znaku njegovog negodovanja zbog dokumenata na Bosanskom jeziku. Kako se ovakve neprijatne situacije više ne bi ponavljale, gospodin Dodik je tražio da mu se dokumenti od sada štampaju na glagoljici.

“Mislim da je ovo stvarno bilo jedno veliko ponižavanje mene. Dali su mi dokument na Bosanskom jeziku samo da bi me iznervirali, ali nije im pošlo za rukom. Ja sam ostao suzdržan i nije mi bio problem to pročitati obzirom da igrom slučaja skoro perfektno govorim taj jezik. Ipak odmah smo uložili žalbu i pola vremena je otišlo na prepirke oko toga što meni ide u prilog. Ipak kako bi pružio ruku pomiranja i pokazao da sam za suradnju ja sam predložio da mi od sada dokumente štampaju na glagoljici i svi ćemo biti sretni i zadovoljni”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Gospodin Dodik smatra da je trenutno pravo vrijeme da nađe zajednički jezik sa Sudom BiH.

“Do sada smo se zafrkavali i pravili predstave, ali sada polako vidim da je vrag odnio šalu. Zbog toga moramo pronaći zajednički jezik sa Sudom BiH kako me ne bi osudili na dugogodišnju robiju. Sada sam predložio ovu glagoljicu i mislim da će nam svima biti bolje Nadam se da će prihvatiti moj prijedlog i da ćemo nastaviti raditi ovim tempom”, dodao je Dodik.