Zgrada ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu već osamdeset godina bila je centralno mjesto proslave Dana državnosti naše zemlje. Međutim, ove godine iz sigurnosnih razloga Republika Srpska zabranila je okupljanje i polaganje cvijeća ispred zgrade gdje je utemeljena državnost BiH. Kako ne bi dolazilo do ovakvih neugodnih situacija Milorad Dodik danas je tražio da se zgrada ZAVNOBiH-a prebaci negdje u Federaciju.

“Ovi iz Federacije dolaze u Republiku Srpsku samo i isključivo da nas provociraju. Kakav Dan državnosti molim vas, čega Dan državnosti, koje države? To je stvarno jedna obična smijurija. Mi ovdje taj dan naravno da ne priznajemo i nećemo ga nikad slaviti. Prije je bilo drugačije, ali od ove godine nam se nešto okrenulo u glavi. Također, ta zgrada gdje oni kao polažu cvijeće, a ustvari samo bez veze provociraju nam isto više ne treba i mislim da bi bilo najbolje da je sebi negdje prebace u Federaciju pa neka tamo slave do mile volje i koliko god hoće”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Gospodin Dodik ponudio je i svoju pomoć u prebacivanju zgrade ZAVNOBiH-a u Federaciju.

“Neka je nose gdje god hoće meni je svejedno. Mi ćemo fino tu zgradu izvaditi iz temelja i donijeti na entitetsku granicu kako ovi iz Federacije ne bi ulazili u RS. Neka je onda preuzmu na granici i neka je nose gdje god žele. Što se mene tiče mogu je staviti na sred Baščaršije samo neka je nose iz RS-a. Mi ni sljedeće godine nećemo dozvoliti obilježavanje tog famoznog Dana državnosti kao ni svake naredne godine jer ne priznajemo ni državu ni njene praznike”, dodao je Milorad Dodik.