Vijeća za provedbu mira prethodnih dana sastalo se u Sarajevu kako bi razgovarali o napretku naše zemlje i njenom članstvu u EU. Kako je protiv svega što donosi na boljitak BiH tako je gospodin Milorad Dodik bio oštro i protiv održavanja sjednice PIC-a. Kako se sjednica ipak održala gospodin Dodik najavio je da će u budućnosti uraditi sve da se ovakve sjednice zabrane.

“Oni dođu ovdje i pričaju o nama i kako mi nešto trebamo uraditi ili ne. Mislim da to nema smisla i da smo mi dovoljno pametni da se sami brinemo za sebe. RS standardno napadaju i žele nam sve najgore. Ja sa tim ljudima nemam ništa i ne volim ih vidjeti čak ni u prolazu. Zbog toga smatram da su ove sjednice nepotrebna i ja ću sve uraditi da se one zabrane u budućnosti”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta.

Samo par sati nakon ove izjave gospodina Dodika iz OHR-a je stigao hladan tuš za njega.

“Gospodin Dodik je jedan zaista specifičan lik. On ne može tražiti nikakve zabrane sjednica PIC-a niti bilo čega kada ga niko ništa i ne pita. Neka njega tamo u RS još malo pa ćemo se i njega riješiti jer ovako više ne ide. Šta on misli ko je da tako napada strance koji dođu razgovarati o boljitku zemlje iz koje i on prima platu. Mislim da su mu izjave postale neukusne u zadnje vrijeme i da se to mora nekako riješiti”, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH.