Visoki predstavnik u našoj zemlji, Christian Schmidt prije nekoliko dana nametnuo je izmjene izbornog zakona BiH. Od tada pa do danas reakcije na njegovu odluku se ne stišavaju, a najglasniji je kao i obično predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

“Mi to u Republici Srpskoj nećemo primjenjivati i to je svima jasno. Ne može nas taj turista natjerati da radimo nešto što ne želimo. Mi već imamo spreman izborni zakon Republike Srpske i njega ćemo od sada primjenjivati. Mislim da nama nema šta stranac tu odlučivati i tačka. RS ima svoj izborni zakon, predlažem da i Federacija donese svoj, ali i da svaki kanton ima svoj izborni zakon. Mi stvarno nismo ludi da pristanemo na sve što je on nametnuo pa da kasnije imamo poštene izbore, ne bi nas bilo nigdje”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Gospodin Dodik ponudio je i svoju pomoć kantonima u izradi izbornih zakona koji bi se trebali već od narednih izbora primjenjivati u BiH.

“Mi smo već razradili taj izborni zakon i imamo iskustva u tome. Ukoliko se Federacije, ali i kantoni odluče da donesu svoje izborne zakone mi smo im na raspolaganju i pomoći ćemo im koliko god treba. Moramo zajedno pokazati zube i boriti se protiv ovog Švabe što je došao ovdje nelegitimno da uvodi red. Ja nemam ništa protiv Federacije, ali samo hoću da zaštitim Republiku Srpsku od napada ovog turiste. Najbolje bi bilo da svako ima svoj izborni zakon i kraj”, dodao je Milorad Dodik.