Erdogan je svečano dočekan u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, gdje su mu dobrodošlicu zaželjela sva tri člana predsjedništva. Posebnu pažnju je plijenila reakcija Milorada Dodika, koji je počasnu gardu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pozdravio s pozdravom “Merhaba Asker”

“Ja sam to učinio kao pravi prijatelj Republike Turske, te me nije sramota niti jedne sekunde. Turska je velika zemlja, jaka sila u svijetu i znatno pomaže Srbiji. Znate da su meni interesi Srbije najbitniji, i zbog toga sam učinio to što sam učinio. Pored Vladimira Putina, moj najveći prijatelj i saveznik u svijetu je predsjednik Erdogan. Srbi vole Tursku i to će tako uvijek ostati. Naše dvije zemlje i naša dva naroda imaju duboku kulturu koja se ispreplitala na ovim prostorima nekoliko vijekova, što je se osjeti i danas. Neka zna da ima prijatelje ovdje i mimo Bakira Izetbegovića, i neka zna da uvijek može računati na Srbe. Vijekovima smo ginuli za Osmansko carstvo i danas smo spremni to isto ponoviti”, objasnio je Dodik.

I sam Erdogan je bio iznenađen činom, te dodao da mu se ovo nikada nije ranije desilo van granica Turske.

“Ja se zahvaljujem gospodinu Dodiku i svjestan sam koliko su mu bitne moje donacije Republici Srbiji, ali stvarno nije trebao ovoliko daleko ići. Svjestan sam da će ga narednih pet godina trolovi po internetu oprati s ovom izjavom, te da neće moći opstati i jako sam mu zahvalan zbog toga. Mi ćemo i dalje pomagati infrastrukturu Republike Srbije, a što se tiče Bosne i Hercegovine, molim sve zainteresovane da nam se večeras pridruže na svečanom tapšanju po ramenu u ulici Ferhadija, kako bi im pružili adekvatnu pomoć”, rekao je Erdogan.

Željko Komšić je prilikom posjete ponovo naglasio da neće dozvoliti izgradnju mosta na Pelješcu, te da će uvijek dokazivati da mu je Bosna i Hercegovina preča od Hrvatske, iako je Hrvat i zastupa njihove interese.