RS krajem ovog mjeseca treba platiti ratu kredita od nekoliko stotina miliona KM. Iako predsjednik ovog entiteta, Milorad Dodika kaže da je RS spreman i da se novac već nalazi na računu, stručnjaci tvrde suprotno. U prilog tezi stručnjaka da RS nije spremna za otplatu ovog kredita ide i to što je Milorad Dodik danas naredio postavljanje humanitarnih kutija ne nekoliko lokacija, a cilj je skupiti novac za otplatu spomenutog kredita.

“Mnogi dušmani misle da je RS slaba i da nema novca kako bi otplatila taj mizerni kredit, ali ja ih sve moram razočarati i reći da RS ima novca kojeg krava ne može posjeti. Ne znam čime smo mi dali naslutiti da se nalazimo u tim financijskim problemima. Stabilni smo i jaki, a ove kutije koje sam postavio je samo da vidimo jesu li građani spremni zadnji dinar iz džepa dati za boljitak RS-a i to je jedini razlog”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS-a.

Građani Banja Luke oduševljeni su ovim projektom gospodina Dodika, a prema nezvaničnim informacijama na ovaj način se već sakupilo nekoliko stotina hiljada maraka.

“Ja sam jutros krenuo na posao i vidio te humanitarne kutije. Istog trena sam dao sav novac koji sam imao kod sebe, otišao do bankomata i podigao sve sa kartice. Nakon toga sam otišao i predao zahtjev za krediti kako bi i to donirao za našu RS. Mislim da je RS prioritet svima nama i da svi građani koji žive ovdje trebaju uraditi isto kao i ja”, rekao je Dragan Domoljub iz Banja Luke.