Milorad Dodik najavio je novi set zakon u Republici Srpskoj koji će dodatno narušiti sva moguća ljudska prava. U novo setu zakona našao se i zakon o zabrani pominjana lika i djela Milorada Dodik u lošem kontekstu. Ovo je novi udar na slobodu govora i ogroman korak unazad kada je u pitanju Evropski put BiH.

“Meni je stvarno više dosta da svaka šuša priča o meni kao da sam tamo neki klošar, a ne predsjednik jednog entiteta. Dosta mi je da me se smatra glavnim krivcem za situaciju u BiH i da svi laju po meni. Već naredne sedmice na hitnoj sjednici donosim zakon prema kojem će me biti zabranjeno spominjati u lošem kontekstu. Ovo će se odnositi i na moj lik i na djelo pa ćemo vidjeti ko će šta progovoriti protiv mene onda”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Gospodin Dodik govorio je i o kaznama za sve one koji ne budu poštovali nivo set zakona koje će donijeti NSRS-a.

“To stupa na snagu čim prije i više neće biti zafrkancija sa mnom. Kazne će biti velike od sto hiljada pa na više jer ćemo govor protiv moga lika i djela tretirati kao kazneno djelo. Mislim da ovo treba uvesti na teritoriju cijele BiH, ali nažalost nemam tolike ovlasti pa ću se zadovoljiti samo sa RS-om. Napravit ćemo posebnu komisiju koja će određivati visinu kazne da ne bude da sam ja tu nešto pristrasan. Ako neko nema novca uvijek će moći otići u zatvor”, dodao je Dodik.

U RS-u postoji strah da će se zbog ovog tempa donošenja zakon morati napraviti još nekoliko zatvora u koje će se smještati svi prijestupnici.