Predsjednik RS-a, Milorad Dodik ozbiljno je odlučio stati na kraj svim ozbiljnim i slobodnim medijima u ovo bh. entitetu. Nakon zakona o kleveti, gospodin Dodik otišao je i korak dalje te najavio postavljanje mikrofona u sve novinarske redakcije. Na ovaj način gospodin Dodik želi uspostaviti potpunu kontrolu nad malim brojem slobodnih novinara u RS-u.

“Realno ja sada u RS-u mogu donijeti koji god mi zakon padne na pamet. Ako hoću da svi napolju hodaju u onim luđačkim košuljama ovi moji će glasati za to neće ništa pitati. Kada sam to shvatio odlučio sam se prvo obračunati sa medijima koji godinama pišu sve najgore o meni. Prvo smo pokrenuli ovaj zakon o kleveti, a čim on bude donesen idemo na zakon prema kojem u svakoj redakciji mora biti barem jedan mikrofon. Hoću da imam potpunu kontrolu nad novinarima i da u svakom trenutku mogu ćuti šta ko govori o meni”, rekao je Milorad Dodik predsjednik RS-a.

Gospodin Dodik najavio je i svoje sljedeće korake kada je uskraćivanje slobode medija u pitanju.

“Kada fino ozvučimo sve redakcije razmišljao sam da dodatno stavimo pritisak na ove malo problematičnije novinare. Oni će morati nositi mikrofone sa sobom gdje god krenu pa čak i u WC. Jer iako su redakcije ozvučene oni se lagano mogu naći kod nekoga kući i pričati loše o meni što je kleveta, a to je i kazneno djelo. Neću više ništa da prepuštam slučaju i hoću da jednom zauvijek nauče ko sam ja”, dodao je Milorad Dodik.

Novinari su nakon ovih izjava najavili proteste, a Milorad Dodik im je poručio da će i protesti biti zabranjeni ako ih pokušaju organizovati.