Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, po uzoru na pojedine političke subjekte u Bosni i Hercegovini, odlučio je napustiti trenutnu stranku i formirati partiju sa izvedenim nazivom.

“Shvatio sam da sam za kratko vrijeme postao veći i od samog SDP-a, i da ne želim vući za sobom nešto što je slabije od mene. Pored toga, SDP nije do kraja moje političko uvjerenje, tako da sada konačno imam priliku napraviti politički projekat po mojoj mjeri. Sada kada sam se izgradio i sakupio armiju glasača, konačno mogu krenuti sam u pohode i nove mandate koje itekako želim. Iako sam karijeru započeo u SDP-u, vjerujem da ću ih već na narednim izborima pomesti”, istakao je Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske.

Dugogodišnji član Socijaldemokratske partije Hrvatske, konačno je priznao da je više priklonjenik desnog političkog krila nego lijevog.

“Pazite, sama ljevica po sebi ima elemente one politike za koju se zalažem, a to je socijalna pravda i briga o pravima pojedinaca. Ali ipak ja sam bliži crnokošuljaškom pokretu i ideologiji Ante Pavelića, te zbog toga sam se odlučio da se moj novi projekat zove U-SDP, kako bih jasno dao do znanja ko sam i šta sam. Prva stvar za koju ću se zalagati je promjena granica, doduše ona nažalost ne može biti u granicama NDH jer Republika Srpska tu pravi nepremostiv problem, ali element poput Herceg-Bosne da se integriše u Hrvatsku je itekako moguć i radit ću na tome”, dodao je Milanović.

Novi politički pokret već je privukao brojne članove HDZ-a, ali i poprilično veliki broj SDP-ovaca koji također dijele Milanovićevo mišljenje.