Na press konferenciji održanoj u svadbenom salonu nadomak Hadžića, mesna industrija Akova poznata po kvalitetnim domaćim proizvodima Ovako lansirala je najnoviju kolekciju nemesnih proizvoda “Vakoo” čija je ciljna populacija sve brže rastući broj vegana i vegeterijanaca u BiH.

“Vakoo” je jedinstveni bosanski brend koji u centru svoje misije ima donošenje mesnih proizvoda- okusa i osjećaja- onima koji ih ne jedu. S obzirom na broj vegana i vegeterijanaca u BiH mi smo odlučili da je sasvim logično da se damo u istraživanje koji su to zamjenski sastojci za one naše u sudžukama, šunkama, paštetama i sličnim proizvodima. Isplatilo nam se jer imamo ugovor sa jednom njemačkom firmom da i njima to izvozimo. Znate, naše sirovine su puno jeftinije od njihovih, pogotovo kukuruz i špinat. Vakoo će biti dostupan svima koji mogu izdvojiti malo više za dobru prehranu a okus će biti prepoznatljiv. Stigma oko veganstva u našoj zemlji je stvarno bezveze i mi hoćemo da zabijemo prst u oko svima koji seru po ljudima koji samo malo drugačije stvari jedu.” – izjavila je Hurma Sudžuković, glasnogovornica firme, pojačavajući ton kako je išla prema kraju izlaganja.

Namjera mesne industrije Ovako je da Vakoo proizvode bazira na ribi, piletini i krompiru. “Mislim da će ti ljudi biti zadovoljni, šta bi inače jeli, sirnicu samo.” – izjavio je predsjednik industrijskog pogona.

Planirani proizvodi za sada uključuju salamu Povrćy, pileći odrezak Vegy i veganske viršle Pily.

Očekuje se reakcija vegana BIH, koji, po posljednjim informacijama, ne konzumiraju 90 % sastojaka u liniji namijenjenoj upravo njima.

Još uvijek nije jasno kako se Dino Merlin treba uklopiti u kampanju, ali se smješkao za stolom na pressici.