Asim Sarajlić, a prethodno, po sličnom receptu i Amir Zukić, povukli su se sa svih stranačkih funkcija. Vrlo je izvjesno, bez podrške stranke, izgubit će apetit i za državničkim foteljama i funkcijama. Još je izvjesnije, ovaj bivši SDA-ov dvojac će, kao i njihov bivši stranački šef, izbjeći biro.

Kako portal Šatro saznaje iz vrha stranke, Zukić i Sarajlić se ne sekiraju za svoju budućnost, jer su iz Njemačke dobili ponudu kakva se dobija jednom u životu i kakvu zamišljaju mnogi koji su emigrirali ili planiraju uskoro emigrirati u ovu zemlju.

Naime, odmah po okončanju sjednice SDA, na kojoj je obznanjeno da će se nakon Zukića i Sarajlić odreći svih stranačkih funkcija, kontaktirala ih je, ni manje, ni više, nego Angela Merkel. Ponuda i uslovi koji idu uz nju su ostvarenje sna, preuzimanje dvije rukovodeće funkcije u Zavodu za zapošljavanje Njemačke, i to odmah.

„Da, tačno je. Zvala sam prvo Zukića, a potom i gospodina Sarajlića. Insistirala sam da već s početkom proljeća dođu i doprinesu prosperitetu naše zemlje. Zaista su nam neophodni u ovom trenutku. Usvojili smo novi Zakon o useljeništvu, očekujemo veliki priliv migranata, ali sve to nekako sporo ide. Tražili smo nekog ko bi mogao to pogurati, onda smo čuli za dva lika koji su zaposlili pola Bosne i Hercegovine. Hej, pola države zaposliti, u ova teška vremena, pa to zaista ni u Njemačkoj nema. Preko kolega sam se malo potrudila i došla brzo do njihovih brojeva. Nadam se da neće odbiti moju ponudu“, rekla je Angela Merkel za Šatro.

Kako saznajemo, Sarajlić je od Merkel zatražio da se u njemački jezik uvrste i neke nove riječi. Insistirao je, prije svega, na – inšAllah, bil hajr, naćemo neđe, Bog dragi daje nafaku, selam, završit ćemo, Elhamdulillah, kako bi eventualno olakšao komunikaciju pri zapošljavanju Nijemaca.

Zukić je tražio da mu Ministarstvo zdravstva Njemačke odmah otvori bolovanje, kako bi mogao izbjeći boravak u BiH dok je u toku sudski proces za korupciju protiv njega, Sarajlića, Kukića i ostalih okupljenih oko SDA i javnih preduzeća.