Iako se vjerovalo da će nastavak niza sankcija predsjedniku Dodiku ići glatko – od zemlje do zemlje – stvari su se izmakle kontroli. Nakon Tomija Hilfigera, od sankcija se ogradio i magnat njemačke auto industrije Mercedes-Benz. Prema saoštenju za javnost kolegija direktora, ova kompanija ni principijelno ni marketinški ne može sebi dozvoliti da podrži sankcije, ili da im se ne usprotivi.

“Merkel ima svako pravo da kao kancelarka procijeni koga treba, a koga ne treba sankcionisati. Međutim, mi vjerujemo da je u ovom slučaju donijela pogrešnu odluku”, ističu u saopštenju.

Zahvaljući tradicionalnoj pronicljvosti, organizovanosti, poslovnosti i eleganciji Nijemaca, Mercedes-Benz došao je do nekoliko saznanja koja su ih zaprepastila, i navela na blagovremeno ograđivanje od sankcija.

“Prema podacima kojima mi baratamo, predsjednik Dodik je vlasnik jednog od najskupljih E-Guard vozila ikad napravljenih za neku javnu ličnost. Samo gume na njemu koštale su, kad su ih mijenjali, dodatnih 37.000 KM. Merkel, primjerice, dosad nije kupila nijedno naše vozilo. Dalje, samo u toku 2016. godine više od 19.000 naših automobila, kombija, autobusa, kamiona i šlepera prešlo je Okučane. Znači, radi se o samo jednom graničnom prelazu i to iz EU – a đe su svi ostali?”, navodi se u saopštenju Mercedes-Benza.

Izvor blizak upravi Merzedes-Benz Holdinga tvrdi da je kompanija motivisana i dodatnom činjenicom da je na području Republike Srpske najveći fond čuvenih modela G300d (stari đip), E220 (okonja) i 200D (jumbaš). Pored toga – tvrdi naš izvor – u posljednje dvije godine, prema podacima s lične karte kupaca, vidljivo je da lične karte češće izdaje MUP Republike Srpske nego MUP-ovi Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije zajedno.