Bosna i Hercegovina je dobila rok do marta da usvoji određene zakonske izmjene kako bi osigurala dalji svoj put ka EU, a naši političari su poprilično ozbiljno shvatili ovu ponudu i krenuli u usvajanje. Zbog toga su pojedine struje Međunarodne zajednice izrazile zabrinutost.

“Nismo baš očekivali da će političari u Bosni i Hercegovini ovu našu ponudu tako ozbiljno shvatiti. Smatrali smo da će opet biti poneseni unutrašnjim problemima i da se neće pomjeriti sa mrtve tačke. Mi smo zapravo ovu ponudu poslali kako bi njima zamazali oči da nam je stalo do njih, a potajno smo se nadali da ćemo ih dodatno zavaditi sa ovim uslovima. Sada se već priča okreće u drugom pravcu i moramo reagovati na drugačije načine”, istakli su pojedini članovi Međunarodne zajednice u anonimnom pismu, kako se ne bi otkrilo koje su zemlje za raspad BiH.

Preko svoje marionete Dodika, retrogradne struje prvenstveno iz Evrope rade sve kako bi dodatno destabilizovali Bosnu i Hercegovinu.

“Ta zemlja ima mnogo potencijala i nama je cilj da bude što slabija, kako bi mi mogli iz nje izvući sve što nam je potrebno a kasnije neka se oni snalaze. Sada ako zaista ispune sve zahtjeve mi ih moramo primiti u EU, ali naravno nećemo dozvoliti da dođe do toga. Već smo krenuli u pripreme kako da dodatno zatalasamo stanje dole i zaustavimo procese koje smo im omogućili”, dodali su.

Iako ne spominju direktno rat, sudeći po potezima iz prošlosti ni ova metoda im nije strana kada je u pitanju ostvarivanje njihovih ciljeva.