Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, danas je donijela odluku da će svi maturanti dobiti poticaj prilikom završetka srednje škole. Ukoliko su završili neko tehničko ili zanatsko usmjerenje, i ne žele upisati fakultet, oni će dobiti priliku da rade vani.

“Ovo je samo mali znak pažnje da znaju da nisu sami. Svi znamo kakva je situacija u zemlji, te da je gotovo nemoguće pronaći posao u struci. Srećom, Njemačkoj je uvijek potrebno nove radne snage, a naš odnos s njima je i više nego prijateljski. Oni svake godine širom otvore vrata desetinama hiljada Bosanaca i Hercegovaca, te ih prihvate kao svoje najrođenije”, istakla je Šemsa Mrljo, koordinatorica projekta za mlade “Odlazite odavde”.

Vladin projekat “Odlazite odavde”, ima za cilj da što efikasnije iseli sav kvalitetan kadar, kako bi ojačali ekonomiju i industriju zapadnih zemalja.

“Vaučeri u iznosu od 70% popusta na kupovinu karata u jednom smjeru, zasigurno će pomoći mladim ljudima. Mislimo da je ovih 30% od cijene karte prihvatljivo svima, te da će svako pronaći tetku, oca, majku, druga, koji mu može dati pare za ovaj iznos karte. Sve linije idu direktno u Njemačku, a po dolasku su dužni da se prijave u centar za strance, kako bi ih dalje rasporedili u gradove, u ovisnosti od potrebe njihovog zanimanja u određenim dijelovima Njemačke”, dodala je Mrljo.

Transport će se vršiti autobusima, a linije će polaziti svaki dan iz svih većih gradova naše zemlje.