Bahatost majstora u Sarajevu već odavno prelazi sve granice, a nova praksa koju su uveli probudila je bijes građana na šta se oni baš puno ne osvrću. Navode da im se može i da će naplatiti svaki sekund svog vremena.

“Mi smo se dogovorili da ćemo od sada naplaćivati i usluge telefonskih poziva, ne želimo da bacamo svoje vrijeme uzalud a najviše zbog ovih koji nas nazovu i nakon mukotrpnog razgovora od dvije minute ne pristanu da im uradimo nešto. To je bezobrazluk i mi ćemo od sada pozive naplaćivati 50 eura po minuti, pa ćemo svima fakturisati bez obzira da li dogovorimo posao ili ne”, navode iz udruženja majstora Kantona Sarajevo.

Prema trenutnim podacima, majstori u Sarajevu su proglašeni za zanimanje sa najvećom mjesečnom zaradom, a nedavno su prestigli i programere sa primanjima.

“Era majstora je konačno stigla i držimo apsolutni monopol, zbog toga želimo da naplatimo svaki djelić posla. Razmišljamo o tome da počnemo naplaćivati i vrijeme tokom pauze barem po 20 eura po minuti, kako bi i tu nabrali novca. Sve u svemu znamo da im jedina opcija, da je majstora sve manje i ne mogu odbiti bilo koji zahtjev koji postavimo”, bahato su poručili iz udruženja.

Prema statistikama iz 2023. godine, od ukupnog utroška u Kantonu Sarajevo koji je iznosio oko 12, 7 milijardi maraka, čak 10,8 milijardi su količine novca koje su otišle na izvođenje majstorskih poslova.