Svjetlana Zlomislić, majka trogodišnje Nikoline Zlomislić, bila je prisiljena drastičnim mjerama prošli tjedan nakon što je svoje dijete morala odvesti doktoru jer nije pronašla rješenje u njenoj standardnoj grupi na Facebooku.

“Kašljala je, imala visoku temperaturu i neki čudan osip,” kaže Svjetlana Zlomislić i dodaje: “Davala sam joj sve kućne lijekove i sva ulja koja sam našla, baš onako kako su mi rekli na Facebooku, ali nažalost ništa nije pomoglo. Stavljala sam krumpir u čarape, sirće, obloge od rakije, vunene šalove oko leđa, ali i dalje se stanje samo pogoršavalo. Nisam imala drugog izbora nego da dijete dovedem u bolnicu.”

Kako dodatno saznajemo, Svjetlana je savjete dobivala na jednoj od glavnih balkanskih anti-vakcinskih grupa. Kada mala Nikolina je već teže disala, protivno vlastitom sudu (a i sudu svojih prijatelja iz grupe) odlučila dovesti dijete doktoru.

“Na kraju je ispalo da moja mala Nikolina ima meningitis. Nikad si neću oprostiti što sam pustila svoje dijete u vrtić da se igra i druži s vakciniranoj djecom. Od njih je pokupilo ovaj meningitis. Vjerojatno od iste one djece što su dobila vakcine za gripu”, kaže zabrinuta majka.

Doktori širom regije urgiraju da se djeca koja imaju ove simptome; visoku temperaturu, osip i/ili kašalj ne uzimaju kućanski preparati, nego da se djecu hitno dovede u bolnicu gdje će ih doktori napumpati novim injekcijama i tabletama, što će značajno povećati procenat kod ugovora klinike sa farmaceutskom kompanijom.