Psi lutalice, iz glavnog grada se u posljendnje vrijeme suočavaju sa neobičnim problemom koje ograničava njihovo kretanje i operiranje u ova dva teritorijalno bliska grada.

Naime iz Sindikata pasa lutalica smo dobili informaciju sa izražavanjem zabrinutosti da se psi lutalice ne mogu kretati preko entitetske granice, jer im u Istočnom Sarajevu bacaju svinjetinu.

“Ovo nam u mnogome otežava naš opus kretanja, ali i funkciju koju mi obavljamo u ometanju ljudi da se kreću. Šta sad treba neko nama da spočita diskriminaciju? Da kažu da smo mi nečiji projekat koji treba da otežava život samo Bošnjaka i eto ono malo svih ostalih koje imamo u Sarajevu?”, rekao je samojed Beni, Glasnogovornik Sindikata.

Kao jedan od ključnih problema, neki kritični građani Istočnog Sarajeva, naveli su da ukoliko ne nastavi priliv pasa iz Sarajeva, sve manji će biti fondovi fondacija za zaštitu životinja, te će to zasigurno ugroziti neke stanovnike koji od toga žive.

“Nedopustivo je i u potpunosti krši sve etičke standarde psećih prava. Ako vam dođu psi iz Sarajeva, vi im ne možete baciti ostatke svog podvarka, slanine što je ostalo od meze ili ostatke svinjećeg pečenja. To je apsolutno u suprotnosti sa psećim pravima. Svaka kuća bi trebala imati makar malo janjetine, teletine ili makar filetirane piletine u svom frižideru, pa kad dođu ovi psi da im se može baciti ono što oni jedu. Ukoliko ne poštujemo ovo, šta je sljedeće, rušenje džamije, paljenje mesdžida, granatiranje Sarajeva”, pita se Gordana Uzica, predstavnica nevladine organizacije Platinasta brnjica.

U narednom periodu, iz Sindikata najavljuju štrajk i masovno neposjećivanje Istočnog Sarajeva, te sve veću prisutnost na granici između dva grada gdje će mirnom šetnjom pokazati da su tu, ali da ipak neće preći granicu dok im ovi ne počnu bacati hranu koju oni jedu.

“Naše nutricionističke potrebe su vezane za malo kvalitetnije meso od svinjetine i nećemo pristati na nešto manje. Imamo svoja prava i tražit ćemo ih. Borba će biti mučna, ali mi ne planiramo odustati”, zaključio je Beni.

O ovom pitanju oglasio se i Valentin Inzko koji je izrazio zabrinutnost i stavio ovu tačku na jedan od prvih prioriteta rada Ureda visokog predstavnika za BiH.

Ukoliko se situacija razvije, Inzko je zaprijetio oštrom osudom.