Navijači reprezentacije Luksemburga itekako imaju razloga za slavlje nakon što su deklasirali našu reprezentaciju sa četiri postignuta gola. Ovakva pobjeda nije zabilježena gotovo 70 godina u njihovoj zemlji, a lokalne vlasti su odlučile da današnji dan bude neradni u čast pobjede.

“Sjećam se priča kada mi je dedo govorio dok je on bio dijete, da smo posljednji put ostvarili ubjedljivu pobjedu u fudbalu i ne mogu da vjerujem da se ponovo ostvarilo. Nažalost veliki broj starijih osoba je životno ugrožen nakon pobjede, ali nadam se da će se uskoro oporaviti, jer nisu mogli da vjeruju da ponovo gledaju trijumf. Ovo je zaista veliki dan za našu državu i našu naciju i treba svi da slavimo”, ističe jedan od stanovnika Luksemburga.

Slavlje na ulicama, parade, derneci i muzika sa svih uglova, objašnjavaju koliko je stanovnicima ove male državice značila ova pobjeda.

Mi svake godine pratimo prvenstva, volimo fudbal, ali naša reprezentacija je realno svaki put tu revijalno i da drugi zarađuju bodove na nama, ali mi evo decenijama navijamo i nadamo se. Konačno su naše nade postale stvarnost i evo dočekali smo priliku da se osjećamo kao fudbalska nacija. Nemojte me pogrešno shvatiti ne zbog toga što mi nešto znamo o fudbalu, nego što je Bosna i Hercegovina toliko katastrofalna, ali nema veze”, rekao je drugi stanovnik Luksemburga.

Sigurno da stanovnici ove male državice imaju svako pravo na slavlje, a naša reprezentacija treba da se zapita nakon ovog meča da li uopšte vrijedi držati Nogometni savez Bosne i Hercegovine na budžetu, ili je bolje ta sredstva usmjeriti u nešto realnije poput svemirskog programa