Vrijeme je ispitnih rokova. Studenti i studentice dobro znaju da im od ovih nekoliko sedmica zavisi mnogo toga: džeparac, dobro raspoloženje roditelja, ostanak daleko od kuće i kućne dosade, povećanje mogućnosti za alkoholna opuštanja nakon rokova, te, na kraju, i prolaz na sljedeću godinu fakulteta. Ispiti, iako ne nužno obećavajući faktor akademskog progresa, označavaju prekratnicu u životu svakog studenta. Ove slatke muke sa sobom donose mnoge probleme, posebno kožne i probavne, ali donose i mnoge drage momente koje često pamtimo čitav život.

Lokalna studentica (20), inače druga godina na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu, ovaj ispitni rok, kao i svaki do sada, odlučila je kupiti nove sveske, nove roza i žute florescentne markere za podvlačenje, iznimno skupu plavu hemijsku olovku te providne naljepnice za bilješke u skriptama, po akcijskim cijenama u jednom znanom bh. lancu mini-marketa koji se specijalizira za nabavku stvari koje se ne mogu kupiti nigdje drugo u BiH sa kineskog mega online trgovca, Alibabe. Uloživši mnogo u opremu, studentica je odlučila da taj dan treba da odmori.

Nakon još jednog dana bez nastave provedenog na Fejsbuku, studenticu je uhvatila panika pa je odlučila složiti plejlistu za učenje kako bi ga načinila efikasnijim. Sastavivši plejlistu, i napisavši naslov lekcije koju je trebala obraditi, studentica je primila poziv od svoje kolegice da joj se pridruži na kafi i kolaču te da ponese skriptu ne bi li nešto i pročitale.

Drugarice su se našle i nakon nekoliko ispušenih cigara prionule na bilježenje u skripti. Ovaj lijepi i uzorni izlazak bio je prošaran povremenim razgovorom o receptima, načinima nanošenja kontura na lice bronzerom, političkim stanjem u državi, nedavno pročitanim knjigama, tračevima i razmjenom savjeta za kvalitetan studentski život.  Pridružile su im se još dvije prijateljice koje ne idu na njihov fakultet pa su se sve zajedno malo žalile na opće stanje u obrazovanju i pitale se zašto su uopšte išta upisivale kad su se lijepo mogle udati. Naravno, zezale su se.

Dva sata u kafiću protekla su veselo i razbibrižno, a kada je nestalo cigareta iz kutije, studentice su odlučile da su baš lijepo naučile lekciju i da svakako ne mogu više ništa, da im je mozak iscijeđen. Odlučile su da će svaka za sebe još jednom ponoviti ono najbitnije iz skripti i da će sutra dok se budu vozile na fakultet uzeti još jednom da ih prelete.

“Ja sam baš zadovoljna kako sam spremila ispit. Baš smo bile produktivne i naučila sam sasvim dovoljno koliko mislim da mi treba u životu” – kratko nam je objasnila.

Ispit je zakazan za sutra u 9 sati ujutru, a studentice očekuju da će do 18.00 stići i da na njega izađu. Dogovorile su se da će se srediti, da, ako padnu, padnu sa stilom.